De eindejaarsperiode staat weer voor de deur en dat betekent dat het aantal online bestellingen weer gaat groeien. En hoe meer bestellingen er worden gedaan, hoe drukker vervoerders als PostNL, Instabox en DHL het krijgen met de verwerking van pakketten en post. Tijdens de eindejaarsperiode zien we regelmatig dat we dezelfde soort vragen krijgen van onze klanten. Om jou een handje te helpen, hebben we alvast de 10 veelgestelde vragen op een rij gezet.
1. Waarom wordt er een piektoeslag doorbelast?
Tijdens de drukke eindejaarsperiode willen vervoerders zoveel mogelijk pakketten verwerken en bezorgen. Om dit voor elkaar te krijgen nemen zij extra maatregelen. Zo nemen ze extra personeel aan en zetten ze meer materiaal in. Om dit te kunnen bekostigen zijn zij genoodzaakt om tijdelijk een piektoeslag in te voeren. Zo rekent PostNL van 20 november t/m 31 december een toeslag van € 0,25 per pakket en € 0,15 per brievenbuspakje. Deze piektoeslag geldt ook bij de andere verzendplatformen.
2. Waarom rekenen vervoerders een piektoeslag als er vertragingen kunnen zijn tijdens deze periode?
Vervoerders doen er alles aan om tijdens de eindejaarsperiode vertragingen te voorkomen. Rondom de feestdagen worden er zóveel pakketten en post verstuurd, dat zelfs met extra personeel en materiaal vertragingen helaas niet altijd helemaal te voorkomen zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat jouw zendingen wat vertragingen oplopen, ondanks dat jij een piektoeslag hebt betaald. Door het extra personeel en materiaal is de kans op vertragingen echter wel een stuk kleiner.
3. Ik vermoed dat mijn pakket vermist is geraakt, wat nu?
Een pakket dat kwijt lijkt, is in de meeste gevallen nog onderweg naar de ontvanger. Wacht daarom voor de zekerheid altijd eerst even af. Lees in onze blog meer over wat je kan doen wanneer jouw pakket vermist lijkt.
4. Er wordt een afleverscan getoond, maar mijn brievenbuspakje is niet ontvangen, wat nu?
Wanneer het brievenbuspakje niet is ontvangen en de Track & Trace status aangeeft dat de zending is bezorgd, kan het zijn dat deze bij de buren is afgeleverd. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je het beste contact met ons opnemen zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Je dient een niet ontvangen brievenbuspakje binnen 30 kalenderdagen na de laatste scan bij PostNL aan ons te melden. Voor een brievenbuspakje kunnen we geen navraag doen, zoals dit wel bij een pakketzending mogelijk is. Het is dan ook verstandig om een zending met een hogere waarde als pakketzending (met verzekering) te versturen. Bekijk voor meer informatie ook onze vermissingen blog.
5. Waarom loopt de Track & Trace niet door?
De reden dat de Track & Trace niet doorloopt kan verschillende oorzaken hebben. Mocht je onduidelijke meldingen zien in de Track & Trace’, neem dan contact met ons op.
6. Hoe stel ik de bezorgopties in mijn checkout in?
Het is afhankelijk van jouw webshopsoftware hoe je de bezorgopties kunt installeren in de checkout. Op deze pagina vind je jouw plug-in en de bijbehorende handleiding, hierin staat beschreven hoe je de bezorgopties kunt installeren.
7. Hoe maak ik een retourlabel aan?
In het ‘Zendingenoverzicht’ in jouw account kun je voor iedere heenzending die is weergegeven, aan de rechterkant klikken op het retourpijltje of klik rechts boven het overzicht op ‘Mail retourlink’. Op deze manier kom je bij een scherm terecht waar je de gegevens voor het retourlabel kunt controleren en waar je kan kiezen voor een eventuele ‘Eigen bijdrage’. Met deze eigen bijdrage stel je het bedrag in dat jouw klant betaalt voor het retourlabel. Sla de zending op en jouw klant ontvangt een e-mail met de link naar het retourlabel.
8. Ik heb een label geprint, maar zal deze niet gebruiken. Wat nu?
Als je een label hebt geprint, maar deze uiteindelijk niet gebruikt, kun je deze gerust weggooien. Deze zendingen worden niet in rekening gebracht. MyParcel factureert een zending pas op het moment dat deze wordt ingescand bij de PostNL-locatie en dus in het verwerkingsproces zit. Een uitzondering is de digitale postzegel. Een digitale postzegel wordt direct na het aanmaken in rekening gebracht. Aan een ongefrankeerd label zijn geen kosten verbonden.
9. Hoe lang duurt de bezorging van mijn pakket met buitenlandse bestemming?
De volledige landenlijst inclusief de overkomstduur is hier terug te vinden. De overkomstduur geeft het aantal dagen aan dat een pakket onderweg is naar het land van bestemming, nadat het pakket Nederland verlaten heeft. Daarnaast dient er in het geval van wereldzendingen rekening gehouden te worden met het inklaren van de producten bij de douane. Dit kan tot maximaal 30 – 45 dagen duren.
10. Waarom hebben mijn zendingen van dinsdag en woensdag wel al een scan en mijn zendingen van zaterdag en maandag (dus van ervoor) nog niet?
Op maandagen is het ontzettend druk in de sorteer- en distributiecentra. Dit komt doordat alle zendingen van het weekend op deze dag verwerkt worden. Hierdoor kan het voorkomen dat zendingen die jij op zaterdag of maandag inlevert enige vertraging oplopen. Wij raden jou daarom aan om de maandagen zoveel mogelijk te vermijden en pakketten verspreid over de week aan te leveren.
Meer weten?
Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen! We helpen je graag.