Verzenden

Het versturen van alcoholhoudende dranken in binnen- en buitenland.

07/01/2022
Wijnflessen

Ben jij een online ondernemer en verkoop jij alcoholhoudende dranken of wil je dit graag doen? Dan kan dit artikel erg handig voor jou zijn! In slechts een aantal minuten lees jij alles over het versturen van alcohol in binnen- en buitenland. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de Alcoholwet en we geven jou wat tips voor het veilig versturen van jouw flessen. 

Alcohol versturen binnen Nederland.

Het versturen van alcoholhoudende dranken is toegestaan in Nederland. Echter moet je als webshophouder wel rekening houden met de Alcoholwet. In deze wet zijn een aantal restricties beschreven:

Leeftijdscontrole:
Als webshophouder ben je verplicht om jouw klanten te vragen naar hun leeftijd bij de bestelling van alcoholhoudende dranken. Het is ook verplicht om vooraf aan jouw klanten te melden dat er bij de levering van alcohol gecontroleerd wordt op leeftijd.

Een beperking op prijsacties:
De overheid wil het overmatig drankgebruik verminderen en heeft daarom besloten prijsacties op alcoholhoudende dranken te beperken. Het aanbieden van alcoholische dranken met 25% korting of meer, is volgens de wet verboden. Dit geldt ook voor pakketkortingen en/of wanneer de indruk wordt gewekt dat er meer dan 25% korting wordt gegeven.

Beperkte verkoop voor sterk alcoholische dranken:
Het is alleen voor slijtersbedrijven toegestaan om sterk alcoholische dranken te verkopen. Het gaat hierbij om dranken met een alcoholpercentage van boven de 15%. Voor de online verkoop van alcoholische dranken met een alcoholpercentage van onder de 15% heb je geen vergunning nodig. Wil je sterk alcoholische dranken verkopen? Dan moet je een slijterijvergunning aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van zo’n vergunning vind je
hier.

Geborgde werkwijze:
Als webshophouder ben je verplicht een document op te stellen omtrent de werkwijze van de leeftijdscheck op te stellen. Hierin moet je beschrijven hoe je de leeftijdsgrens bewaakt en hoe je ervoor zorgt dat al jouw medewerkers bekend zijn met deze werkwijze. Het document is voor intern gebruik, maar kan bij een controle opgevraagd worden door de NVWA. 

Leeftijdscontrole.

De verplichte leeftijdscheck voor het versturen van alcoholhoudende dranken bieden wij aan als verzendoptie ‘Leeftijdscheck 18+’ voor € 1,64. Bij het aanmaken van een nieuwe zending in de MyParcel backoffice kun je deze optie aanvinken bij het kopje ‘verzendopties’. Kies je voor deze verzendoptie, dan komt zijn ‘handtekening voor ontvangst’ en ‘alleen afleveren bij de ontvanger’ automatisch inbegrepen.

Leeftijdscontrole aan de deur
Wijnfles in kist

Alcohol versturen naar het buitenland.

Voor het versturen van alcoholhoudende dranken gelden binnen de Europese Unie voornamelijk dezelfde regels als binnen Nederland. Buiten de Europese Unie moet je rekening houden met een aantal beperkingen. Zo is het versturen van alcoholische dranken met een alcoholpercentage boven de 24% bijvoorbeeld verboden. Wij hebben de belangrijkste beperkingen per land voor jou opgesomd:

  • Verenigde Staten: Het versturen van alcoholhoudende dranken naar de Verenigde Staten is verboden.
  • Canada: Het versturen van alcoholhoudende dranken naar Canada is verboden, behalve als de geadresseerde een vergunninghouder is. In dat geval mag je alleen alcohol versturen met een percentage lager dan 24%. 
  • China: Alleen het versturen van wijn naar China is onder voorwaarden toegestaan. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.
  • Turkije: Het versturen van alcoholhoudende dranken naar Turkije is onder voorwaarden toegestaan. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.
  • Rusland: Het versturen van alcoholhoudende dranken naar de Rusland is verboden.

Meer informatie over het versturen van verboden goederen en stoffen naar het buitenland vind je hier

Tips voor het veilig versturen van alcohol.

1. Kies de juiste verpakking

Alcoholhoudende dranken bestaan vaak uit breekbare flessen. Het is daarom belangrijk om deze op de juiste manier te verpakken, zodat de flessen niet beschadigen tijdens vervoer. Kies een verzenddoos die geschikt is voor jou flessen en met zo min mogelijk loze ruimte. Bekijk hier ons assortiment aan flesverpakkingen. 

2. Gebruik opvulmateriaal

Een groot deel van de flesverpakkingen in ons assortiment zijn voorzien van een pulpinterieur of vakverdeling. Hiermee blijven de flessen op de juiste plek in de verpakking zitten en voorkom je beschadigingen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een verzenddoos op te vullen met vulmateriaal, zoals houtwol (duurzame keuze), schuimfolie of sizzle pak. Bekijk hier ons assortiment aan opvulmateriaal.

3. Verpak jouw zending op de correcte manier

Heb je jouw alcoholhoudende dranken ingepakt en de doos goed afgesloten met tape? Dan is het tijd voor het verzendlabel! Bevestig deze duidelijk zicht- en leesbaar op de grootste zijde van de zending. Verstuur je de zending naar een land buiten de Europese Unie? Dan krijg je te maken met douaneformulieren. Bevestig deze op de verzenddoos met behulp van een paklijstenvelop. Zo zijn ze beschermd tegen beschadiging én kan de douane er gemakkelijk bij voor een spoedige afhandeling! Vergeet niet om het retouradres op de zending te noteren. Mocht de klant het pakket niet in ontvangst kunnen nemen, dan wordt de zending na een aantal bezorgpogingen retour gestuurd.