Droom jij er ook van om een eigen webshop te beginnen? Start dan vandaag nog! Het is hartstikke leuk om je eigen onderneming te beginnen, zelf te bepalen welke producten je wilt verkopen en hoe je jouw shop in de markt gaat zetten. Daarnaast zijn er tal van tools en programma’s om je snel en goedkoop op weg te helpen. Online winkelen is razend populair. Met name in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal Nederlanders dat jaarlijks online een aankoop doet het afgelopen decennium is gestegen van 9,25 miljoen (2010) naar 13,5 miljoen (2020)? En wist je dat e-commerce in Nederland goed is voor ongeveer 26% van het totaal aantal bestedingen, oftewel maar liefst 25,8 miljard euro? Een groeiende branche dus. Daarom snappen wij als geen ander dat je jouw eigen webshop wilt starten. Weet je alleen nog niet zo goed waar je moet beginnen? Of ben je benieuwd wat je allemaal te wachten staat? Wij gaan je daarbij helpen, zodat je vandaag nog kan beginnen. Lees je mee?
1. Welke producten wil (en mag) je online verkopen?
Allereerst is het belangrijk dat je bepaalt welke producten je wilt gaan verkopen. Waarschijnlijk ben je enthousiast over een bepaald product en wil je dit inkopen via een leverancier, importeren, zelf ontwikkelen of een combinatie daarvan. Wat het ook is, je wilt dit product graag aanbieden in jouw toekomstige online winkel.
Toch kun je niet zomaar alles aanbieden in jouw shop. Het is van belang dat je nagaat of de producten die je wilt aanbieden aan alle wetten, regels en producteisen voldoen. Ben je bijvoorbeeld van plan producten te importeren uit een ander EU-land? Dan zijn ze al toegelaten op de markt en mag je ze ook verkopen in Nederland. Importeer je producten van buiten de EU? Dan dien je nog na te gaan of jouw producten aan de Europese producteisen voldoen. Houd daarbij ook rekening met andere regels, zoals BTW en invoerrechten wanneer je producten importeert uit een land buiten de EU.

Veiligheid van producten.
In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van producten, waaraan je moet voldoen.
Verboden producten.
Sommige producten zijn verboden om te versturen. Controleer hier welke dat zijn en of jouw producten daar onderdeel van zijn.
Importeren van goederen.
Wanneer je goederen gaat importeren uit een land buiten de EU, moet je nagaan of deze aan de producteisen voldoen. Het product moet tenslotte voldoen aan de eisen en regels die gelden binnen de Europese Unie, en dus Nederland. Tegelijkertijd moet je rekening houden met productaansprakelijkheid en tot slot krijg je te maken met veel andere verplichtingen bij import uit een land buiten de EU. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de invoeraangifte bij de douane en het betalen van invoerrechten.
2. Breng jouw doelgroep in kaart.
Om een succesvolle webshop te runnen, is het belangrijk dat je jouw doelgroep goed in kaart brengt. Als je niet weet wie er geïnteresseerd is in jouw producten en hoe groot deze groep is, dan zal het lastig zijn hen te vinden en te bereiken. Een concrete doelgroepbeschrijving is essentieel en bepaalt hoe, waar en wanneer je jouw potentiële klanten moet benaderen. Zonder een duidelijke doelgroepbeschrijving lukt dat niet en is het schieten met hagel.
Jouw doelgroep bepalen.
Maak jouw doelgroep zo concreet mogelijk. Dit maakt het uiteindelijk duidelijker wie je wilt bereiken en voor je klanten makkelijker om jou te vinden.

- Specificeer je doelgroep op basis van kenmerken. Denk aan leeftijd, geslacht, woonplaats, opleiding en woonplaats. Alles dat relevant kan zijn.
- Maak een klantenanalyse. Wat zijn de gemeenschappelijke eigenschappen binnen deze groep? Hebben ze dezelfde hobby’s? Zijn ze gek op gamen of houden ze van make up? Wat beweegt hen? Wat zijn overeenkomstige levensovertuigingen?
- Bepaal de behoefte(n) van de doelgroep. Waarom zouden ze geïnteresseerd zijn in jouw producten? Lost het een probleem op? Met welke reden zouden ze jouw producten kopen?
- Onderzoek waar de doelgroep zich bevindt. Zijn ze actief op social media of juist helemaal niet? Welke bladen lezen ze? Welke evenementen bezoeken ze?
- Doe marktonderzoek (zie hieronder) om erachter te komen hoe groot de doelgroep is en of er vraag is naar je product. Je kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van een enquête.
3. Markt- en brancheonderzoek.
Breng met marktonderzoek jouw branche uitgebreid in kaart, zodat je weet wat er speelt. De uitkomsten kunnen van grote invloed zijn op de keuzes die je nog moet maken. Wat zijn actuele trends en ontwikkelingen in de branche? Zit er potentie in de branche waarin jij wilt opereren? Welke concurrenten zijn er? Wat zijn jouw overeenkomsten met deze concurrenten? Welke producten bieden zij aan en tegen welke prijs? En waarin onderscheid jij je juist van concurrenten? Tot slot gelden ook verschillende wetten en regels per branche waarvan je geacht wordt rekening mee te houden.
Een aantal websites die goed kunnen helpen bij het in kaart brengen van jouw branche, concurrenten en de markt, zijn:
- Ondernemersplein van de KVK. Biedt concrete informatie per branche.
- Thuiswinkel.org. De belangenvereniging voor webwinkeliers op nationaal en internationaal niveau. Ze biedt gratis onderzoek, advies, kennis uit de online retail sector, is verstrekker van het Thuiswinkel Waarborg Keurmerk en nog veel meer.
- Ikgastarten.nl. Hier kun je terecht voor hulp bij alle facetten van het ondernemen, aangeboden door de Rabobank.
- Verzamel informatie over concurrenten. Check Google en kijk eens op Bol.com naar de concurrenten in jouw branche. Bepaal op basis hiervan waarin je je gaat onderscheiden van de rest. Is dat de prijs, jouw klantenservice of een unieke product feature?
Je hebt nu de eerste stappen gezet in het starten van jouw webshop! Gefeliciteerd. Ben je klaar om verder te gaan naar de volgende fase? Lees dan deel 2 waarin we vertellen hoe je de juiste bedrijfsnaam kiest voor jouw webshop, een domeinnaam vastlegt en je KVK inschrijving voltooid. Sla je dit deel liever over? Ga dan vast door naar deel 3 of deel 4.
• Klik om door te gaan naar deel 2
• Klik om door te gaan naar deel 3
• Klik om door te gaan naar deel 4