Laatste updates

E-commerce update -Juni

08/07/2020
Afbeelding voor E-commerce update -Juni

In de MyParcel E-commerce Update verzamelen wij maandelijks de belangrijkste trends, ontwikkelingen en nieuwtjes uit het de e-commerce landschap in Nederland. In slechts enkele minuten ben je volledig up-to-date over wat er speelt in de online retail. 

1. ACM pakt nep reviews en likes aan.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat partijen aanpakken die online gebruik maken van valse reviews en likes. Het gebeurt steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt van nep volgers, likes en/of reviews, wat het vertrouwen in de online retail schaadt. Het ACM ziet dat Nederlandse bedrijven nep likes of volgers aanbieden op populaire platformen als YouTube en Facebook. Soms gebeurt dit ook tegen betaling en daar moet verandering in komen. De toezichthouder gaat hiervoor klantenbestanden vorderen en valsspelende partijen hierop aanspreken. Komt er geen verandering, dan kunnen zij eventueel ook overgaan op boetes. 

Bron: Emerce

2. Uitstel nieuwe btw-regels e-commerce.

De Europese Commissie heeft de nieuwe btw-regels met zes maanden uitgesteld tot 1 juli 2021. De nieuwe regels hebben betrekking op ondernemers die goederen verkopen in andere EU landen. Voor kleine ondernemers komt er onder andere een nieuwe omzetdrempel van €10.000,-. Deze ondernemers mogen btw in rekening brengen in het EU-land waar het transport van goederen begint, en niet waar het transport eindigt. 

Bron: CMweb

3. Meer pakketten bezorgd in 2019.

Uit de Post- en Pakketten Monitor van de ACM blijkt dat pakketbezorging internationaal blijft groeien. In 2019 werden er bijna 13% meer pakketten verstuurd dan in 2018. In totaal werden 576 miljoen pakketten verstuurd, waarvan 399 miljoen (69%) pakketten binnen Nederland. In Nederland blijft PostNL de grootste vervoerder. 

Bron: Autoriteit Consument & Markt

4. Achteraf betalen steeds populairder.

Uit onderzoek van Ruigrok Netpanel onder 2300 Nederlands blijkt dat achteraf betalen populairder wordt. In 2018 gaf zo’n 28% van de ondervraagden aan wel eens achteraf te betalen en in 2019 is dit percentage gestegen naar 36%. Achteraf betalen blijkt vooral populair bij 25 tot 44-jarigen. Hiervan betaalt 43% regelmatig achteraf. Meer weten over achteraf betalen in jouw webshop? Lees dan ook een onze blog.   

Bron: ecommercenews

5. De logistieke uitdagingen in coronatijd. [podcast]

Hoe gaan vervoerders om met de logistiek uitdagingen tijdens de coronacrisis? Wat komt er op hen af en welke maatregelen hebben zij getroffen? In de Thuiswinkel Talk wordt hierover gesproken met Carlos Mendes Aguiar (PostNL), Jan Wijn (Trunkrs) en Nick Vreeswijk (Fietskoeriers.nl). Check onze eerdere post om de podcast te luisteren. 

Bron: Thuiswinkel.org

6. Google maakt Shopping-platform gratis.

Google Shopping wordt gratis. In de Verenigde Staten is dit al gelanceerd en wordt later dit jaar ook in Nederland verwacht. Hiermee vervalt het standaard bedrag dat Google vraagt en wordt het Shopping platform interessanter voor (kleine) online ondernemers. Uiteraard blijft de mogelijkheid om producten tegen betaling te promoten bestaan. 

Bron: Twinkle

7. Alibaba groeit in Nederland.

De Chinese online retailer Alibaba krijgt steeds meer voeten aan de grond. Inmiddels zijn meer dan honderd Nederlandse bedrijven actief op het platform en de verwachting is dat deze aantallen de komende jaren snel stijgen. Alibaba heeft al een kantoor in Nederland en opent in 2021 een distributiecentrum in het Belgisch Luik. Met de webshop AliExpress verkoopt het platform al in Nederland. 

Bron: Retailnews