Klantverhalen

Duurzame disposables voor de horeca- en evenementensector van Bio Disposables.

06/09/2022
Afbeelding voor Duurzame disposables voor de horeca- en evenementensector van Bio Disposables.

Duurzaamheid komt steeds hoger op de maatschappelijke agenda te staan. En dat is maar goed ook! De aarde warmt op en al geruime tijd weten we dat dit enorme gevolgen kan hebben. Ook voor online ondernemers wordt ‘duurzaamheid’ steeds belangrijker. Een aantal ondernemers is al aan de slag gegaan met duurzaamheid, zo ook Bio Disposables. Het bedrijf is opgericht in 2017 en specialiseert zich in de verkoop van disposables, ook wel wegwerpartikelen genoemd. Daar wilden we meer van weten! Zo hebben we mede-eigenaar Dennis een aantal vragen gesteld over het bedrijf en de manier waarop duurzaamheid een rol speelt in de dagelijkse bedrijfsvoering. 


Vertel eens, hoe zijn jullie op het idee gekomen om bio disposables te verkopen?

“We merkten een verandering in de horeca- en evenementensector op. In plaats van borden en bestek werden er steeds vaker mooie disposables gebruikt, zoals borden van palmblad en suikerriet. De disposables-branche innoveert snel en er komen steeds weer nieuwe materialen en producten bij. Daarom zagen we een kans om dit ook aan te bieden! We hebben eerder een online marktplaats voor freelance horecapersoneel gehad. Met die ervaring in online ondernemen zijn we op het idee gekomen om een B2B-webshop te beginnen in duurzame disposables. Naast nieuwe producten, zoals eetbare rietjes, zijn we gestart met een breed assortiment aan bio disposables. In de coronatijd hebben we dit flink uitgebreid naar meer take-away producten. In 2017 zijn we vanuit huis gestart, maar zijn we al snel doorgegroeid naar een kantoor en magazijn in Amsterdam. Sinds 2021 hebben we ons magazijn verhuisd naar Apeldoorn vanuit waar alle bestellingen verzonden worden naar voornamelijk Nederland en België, maar ook naar andere landen in de EU en De Nederlandse Antillen.”

We zijn benieuwd… Hoe maken jullie de disposables?

“Nou, we maken zelf geen disposables. We zijn importeur en groothandel en kopen onze producten in bij fabrikanten. Op deze manier zijn we flexibel en kunnen we alle nieuwe innovaties in onze branche gelijk op de markt brengen.”

Wat zijn de reacties van klanten na het kopen van de disposables?

“Onze webshop is nu 5 jaar online en de vraag naar duurzame en biobased disposables groeit enorm. Ook door nieuwe regelgeving om minder plastic te gebruiken, zoals het verbod op plastic rietjes en bestek, hebben we veel nieuwe producten kunnen lanceren. Klanten zijn blij dat ze bij ons een totaalassortiment aan disposables kunnen afnemen.”

Wat doen jullie nog meer op het gebied van duurzaam ondernemen? 

“Naast verzenden van bestellingen, leveren we ook met onze eigen bezorgservice. We proberen dan ook de bezorgroutes zo duurzaam mogelijk in te plannen. We vinden het daarnaast ook belangrijk om te kijken naar het verpakken van onze bestellingen. Indien mogelijk gebruiken we ook de dozen van onze producten voor verzending, in plaats van een nieuwe doos te gebruiken. Ook gebruiken we papieren plakband om onze dozen dicht te maken. Voor het verzenden van pakketten en pallets gebruiken we o.a. MyParcel. Jullie duurzaamheidsvisie spreekt ons ook aan uiteraard. Daarnaast printen we op gerecycled, ongebleekt papier en doneren we aan ‘The Ocean Cleanup’ én zijn we verbonden aan MVO Nederland. Ook scheiden we zowel op kantoor als in ons magazijn papier en plastic voor recycling. Uiteraard geven we onze klanten ook advies over de producten die we verkopen. Daarin kijken we ook altijd naar de beste verpakking voor de toepassing of het gerecht van de klant. Daarin geven we ook advies als de verpakking bijvoorbeeld kleiner kan of als er een duurzamere verpakking beschikbaar is.”

Wat heeft de keuze voor duurzaam ondernemen jullie opgeleverd? En kost het veel moeite?

“In een markt met veel vraag naar bio disposables hebben we in de afgelopen jaren een groothandel opgebouwd met een breed assortiment aan duurzame disposables. In het begin waren we aan het pionieren omdat we duurzame producten verkochten die nieuw waren voor onze klanten. Deze biobased en/of composteerbare producten hebben een andere gebruiksaanwijzing dan een plastic bakje van de Chinees bijvoorbeeld. Een menubak gemaakt van suikerriet kan je niet in de vaatwasser doen bijvoorbeeld! Dus in het begin is het ook veel advies geven hoe de producten werken en moesten we hier zelf ook ervaring in opdoen.” 

Hebben jullie nog een duurzaamheidstip voor andere (startende) ondernemers?

“Zeker! Kijk naar alle aspecten binnen je bedrijf om zaken te verduurzamen. Dit kan al met kleine stapjes en dit geeft je zelf ook een goed gevoel. Sommige stappen kunnen natuurlijk ook direct geld besparen!”

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website van Bio Disposables – https://biodisposables.shop/ 

Hét e-commerce magazine voor online ondernemers.

Vind jij dit een leuk artikel? Download dan ons magazine met interessante artikelen en interviews met diverse experts. Vanuit hun expertise en ervaring praten ze je bij over de meest relevante onderwerpen en geven ze belangrijke tips om een nog groter succes van jouw online onderneming te maken.

Gratis magazine ontvangen