Klantverhalen

Duurzaam ondernemen: Heihoeve Natuurproducten laat zien dat het kan!

05/09/2022
Afbeelding voor Duurzaam ondernemen: Heihoeve Natuurproducten laat zien dat het kan!

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker en dat is niet voor niets. Overal ter wereld stijgen de temperaturen en dit heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Niet gek dus, dat steeds meer ondernemers ‘duurzaamheid’ hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan. Zo ook Heihoeve Natuurproducten. Het melkveebedrijf is opgericht in 1959 en specialiseert zich in het melken van koeien en heeft daarnaast (sinds 2021) een webshop voor de verkoop van gedroogde koemest. Speciaal voor mensen die mest nodig hebben voor hun tuin of gazon. Daar wilden we meer van weten! Zo hebben we de eigenaresse Rifka een aantal vragen gesteld over het bedrijf en de manier waarop duurzaamheid een rol speelt in de dagelijkse bedrijfsvoering. 


Vertel eens, hoe zijn jullie op het idee gekomen om gedroogde mest te verkopen?

“We zochten naar een duurzame oplossing voor de mest die we niet op onze akkers kwijt kunnen. We vroegen ons af waarom koemestkorrels in de winkel zo duur zijn? En waarom deze producten na verwerking, elders verpakt en naartoe gereden worden? Dit kan anders dachten wij! Waarom verkopen we het zelf niet? Rechtstreeks van de boerderij!” 

We zijn benieuwd… Hoe werkt het verwerken van koemest tot een bruikbaar product?

“Op onze boerderij hebben we een mestscheider. Deze machine zorgt ervoor dat de dikke en dunne fractie van elkaar gescheiden worden. De dunne fractie rijden we uit over onze akkers en de dikke fractie (een droge stof) gebruiken we als bedding voor onze koeien, zodat ze lekker kunnen liggen. Je kunt deze dikke fractie een beetje vergelijken met de koemestkorrel uit de winkel, alleen is de koemest die wij leveren niet geperst in een korrel, maar een soort potgrond.” 

Hoe reageren jullie klanten na het kopen van de mest?

“Klanten vinden het erg leuk om rechtstreeks bij de boer te kopen. Sommige klanten maken er echt een uitje van en komen met hun kinderen naar de koeien kijken. Doordat wij alles zelf verwerken en verpakken op onze boerderij, kunnen wij de koemest ook voordeliger aanbieden dan bijvoorbeeld een tuincentrum. We hebben al een mooie klantenkring opgebouwd en daar zijn we trots op!” 

Dat klinkt goed! Wat doen jullie eigenlijk nog meer op het gebied van duurzaam ondernemen? 

“We hebben op het dak van onze stal 658 zonnepanelen. Hiermee wekken we genoeg stroom op voor ons gehele bedrijf en zo’n 20 andere gezinnen. Daarnaast hebben we een aantal percelen met grasklaver ingezaaid wat stikstof uit de lucht bindt en vervolgens weer vrij komt in de bodem. Dit zorgt weer voor een goede verhouding in de grond en met name wormen, bijen en hommels zijn hier erg blij mee. Ook hebben we een warmteterugwinning installatie. Met deze installatie kunnen we de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk, gebruiken voor het maken van warm water. Dit warme water gebruiken we weer voor het reinigen van onze melkrobots.” 

Voor Heihoeve Natuurproducten zijn de investeringen in duurzaam ondernemen groot, maar ze zijn ervan overtuigd dat dit op lange termijn een positief effect zal hebben op het milieu. Ze raden andere ondernemers aan om altijd kritisch te kijken waar er nog verbeteringen te behalen zijn. “Ook kleine stappen in duurzaamheid hebben effect en dragen bij aan een schonere wereld” aldus Heihoeve Natuurproducten. Op de website van Heihoeve Natuurproducten vind je meer informatie over de mest en duurzaam ondernemen.

Hét e-commerce magazine voor online ondernemers.

Vind jij dit een leuk artikel? Download dan ons magazine met interessante artikelen en interviews met diverse experts. Vanuit hun expertise en ervaring praten ze je bij over de meest relevante onderwerpen en geven ze belangrijke tips om een nog groter succes van jouw online onderneming te maken.

Gratis magazine ontvangen